Alles over diabetes

Alles over diabetes

Bent u Diabetes-patiënt? Dan vindt u hier alle voor u relevante informatie.

Wat is diabetes?

Diabetes type 2 is een chronische ziekte en gaat niet meer over.

Diabetes Mellitus (hierna genoemd diabetes) is een aandoening waardoor u te veel glucose (suiker) in uw bloed heeft. Vroeger werd deze aandoening daarom ook wel ‘suikerziekte’ genoemd. Bij mensen met diabetes wordt geen of te weinig insuline gemaakt of de cellen zijn ongevoelig geworden voor insuline.

Als iemand diabetes type 2 heeft, maakt zijn lichaam nog wel insuline maar er gaan daarbij twee dingen mis. Er wordt niet genoeg insuline gemaakt én de cellen zijn ongevoeliger geworden voor insuline. Ze hebben steeds meer insuline nodig om de glucose als brandstof te kunnen gebruiken. Die ongevoeligheid van de cellen heet insulineresistentie. Dit komt vaak voor samen met andere problemen, zoals een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Bij het ontstaan van diabetes type 2 speelt erfelijkheid een rol. Als u familieleden heeft met diabetes, is de kans groter dat u het ook krijgt. Overgewicht en weinig bewegen vergroten de kans op diabetes type 2.

DBC is een 'diagnose behandel combinatie'

Wat houdt de diabetes DBC in?

Een DBC is een ‘diagnose behandel combinatie’. Het betekent dat verschillende soorten zorgaanbieders allen samenwerken om u goede zorg te leveren.

Op steeds meer plaatsen in Nederland werken zorgverleners die diabetes behandelen samen in een ‘keten’. Ze zijn aan elkaar verbonden als schakels in een keten: elke schakel zit aan een andere schakel vast. Ze werken dus nauw met elkaar samen: de taken zijn duidelijk verdeeld en de gegevens van patiënten worden uitgewisseld.

Zorggroep Catena zorgt voor deze samenwerking in een keten. Deze samenwerking maakt het voor zorgverleners makkelijker u goede zorg te leveren. Ze weten welke medicijnen u nog meer krijgt. Ze kunnen zien of u op tijd controles heeft gehad. Ze kennen uw voorgeschiedenis en ze kunnen behandelingen op elkaar afstemmen. U hoeft bijvoorbeeld niet bij elke zorgverlener uw verhaal nóg eens te vertellen. En als twee zorgverleners uw bloed willen laten onderzoeken, kunnen er afspraken gemaakt worden over wie dat doet.

Waarom ketenzorg bij Catena

Het grootste voordeel van de ketenzorg bij Zorggroep Catena is dat u alle zorg krijgt die u nodig heeft.

Door de duidelijke afspraken is de kans heel klein dat een controle wordt vergeten of dat een uitslag kwijt raakt. De zorg is lang nog niet overal in Nederland op deze unieke manier georganiseerd.

Zorggroep Catena zorgt ervoor dat er wordt voldaan aan alle voorwaarden die door de zorgverzekeraars worden gesteld. De zorg die u krijgt is geprotocolleerd. Dat betekent dat er aan alle gestelde protocollen wordt voldaan. U krijgt hierdoor de juiste en tijdige (medische) zorg. Onder- of overbehandeling worden teruggedrongen.

Het DBC project heeft veel aandacht voor de rol die uw huisarts speelt. Uw huisarts zal zich opstellen als coach en er samen met u zorgen voor preventie en voor zelfmanagement. U werkt samen aan een dagboek waarbij u uw medicatie, voeding en beweging in de gaten houdt.